Winkelwagen
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Samen VISsen in Limburg

Samen VISsen in Limburg

Sportvissen is een fantastische manier om cliënten van zorgorganisaties weer in contact te brengen met de natuur. Veel mensen hebben vroeger of soms zelfs een leven lang gevist. Een heerlijk dagje aan het water vol goede gesprekken!

Het project Samen Vissen zorgt ervoor dat cliënten een ochtend of middag kunnen vissen met vrijwilligers van Sportvisserij Limburg en de lokale hengelsportvereniging. Dit zorgt voor een gezonde combinatie van sociaal contact en even lekker buiten bezig zijn. Veel ouderen hebben vroeger zelf veel gevist. Door omstandigheden en ziekte zijn deze mensen zelf niet meer in staat om naar de waterkant te gaan en zijn ze afhankelijk van derden. Helaas zijn vanwege de bezuinigingen in de zorgsector de mogelijkheden tot het organiseren van activiteiten beperkt. Dit is afhankelijk van lokale organisaties en /of sponsoring.

Deze visuitjes zijn voor zorgcentra geheel gratis. Alle materialen worden gefaciliteerd door Sportvisserij Nederland en ondersteund door Sportvisserij Limburg met vrijwilligers van plaatselijke hengelsportverenigingen.

Samen Vissen is een initiatief van Sportvisserij Nederland, hengelsportfederaties en hengelsportverenigingen in samenwerking met het IVN. Met Samen Vissen brengen we zorgcentra in contact met hengelsportverenigingen, zodat zij onderling een visuitje voor de bewoners kunnen plannen.

Vorig jaar ging de telefoon bij ons op het federatiekantoor. Het was Frans Peeters, begeleider van zorginstelling De Witte Steen uit Venlo. Frans kreeg via via een folder in handen waarin het één en ander over het Samen Vissen project werd uitgelegd. Een afspraak werd snel gemaakt.

Eigen complex

Frans begeleidt een geweldige groep bewoners van zorginstelling de Witte Steen. Toen hij opperde om een keer een middagje te gaan vissen was iedereen gelijk enthousiast. Sommige bewoners hadden in het verleden ooit al eens gevist en andere hadden nog nooit een hengel gezien. Gezien de vele lichamelijke en geestelijke ongemakken waar deze mensen dagelijks mee te maken hebben was zelfstandig vissen echter onmogelijk. Laat staan om even naar buiten te gaan! Het enthousiasme van de bewoners was overweldigend en hartverwarmend. Sportvisserij Limburg sprong gelijk in de bres, leverde alle materialen, aas en stuurde alvast een medewerker vooruit om de eerste hengelmiddag te organiseren en te begeleiden. Het mooie van deze zorginstelling is dat zich op het terrein een prachtig en grote vijver bevindt. Een vijver met veiligheidshekje voor de rolstoelen maar verder mooi omzoomd met een rietkraag, helder water, waterlelies en niet geheel onbelangrijk stampvol met vis. In deze vijver is het normaliter verboden om te vissen, maar na één fijn gesprek met de beheerder van het complex kregen we toestemming om het project Samen Vissen door te laten gaan.Koppeling met de hengelsportvereniging

Het eerste uitje zat al snel vol met enthousiaste bewoners. Helaas moest Frans een tiental mensen teleurstellen. Het enthousiasme van de bewoners was zelfs zo groot dat de Samen Vissen uitjes moesten worden opgesplitst in meerdere groepen. Afgelopen voorjaar had Sportvisserij Limburg evenals de zorginstelling nog een tekort aan begeleiders en vrijwilligers. Gelukkig kwam hier al snel verandering in. Na een korte speurtocht bij alle hengelsportverenigingen rondom Venlo kwamen we uit bij H.S.V. Gemeente Venlo en voorzitter Elian van Ewijk. Toevalligerwijs waren wij daar voor een reportage. (Zie de vorige regio-editie) Elian reageerde gelijk enthousiast en sloot het tweede evenement aan met een handvol vrijwilligers van de hengelsportvereniging. 

Continuïteit

De vrijwilligers hadden dit tweede uitje de dag van hun leven! Hiermee was een goede samenwerking tussen zorginstelling De Witte steen, Sportvisserij Limburg en HSV Gemeente Venlo geboren. De grote groep bewoners kon nu opgesplitst worden in meerdere groepen zodat iedereen aan de beurt kwam. Sommige bewoners vingen de eerste vis uit hun leven, voor andere bewoners een feest van herkenning. Het belangrijkste was een mooie dag in de buitenlucht waar iedereen zichtbaar van genoot. Afgelopen jaar zijn er vier samen Vissen uitjes georganiseerd bij De Witte Steen, een mooie basis voor nog heel veel leuke visdagen in 2023!
Samen vissen is een initiatief van:


samenvissen
Divide

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.