Winkelwagen
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Goed omgaan met dementie aan de waterkant

Goed omgaan met dementie aan de waterkant

Dementie komt steeds vaker voor. Zeker tijdens de visuitjes komen vrijwilligers regelmatig in aanraking met personen met dementie. De mevrouw die is vergeten dat jullie vorige week tijdens een visuitje ook al samen aan het vissen waren. Of die meneer die halverwege het visuitje spontaan wegloopt. Hoe ga je daar mee om?

Geef iemand met dementie zo lang mogelijk de kans om zelf te beslissen. Neem de regie in ieder geval niet over maar kijk wat je voor iemand kunt betekenen. Maak daarbij gebruik van de GOED-methode. De letters van GOED zijn daarbij een ezelsbruggetje: 

Geruststellen doe je door op kalme toon te praten, jezelf voor te stellen en te zeggen wat je gaat doen. Je vermijdt correcties, creëert een veilige omgeving en bent bemoedigend in het contact. 

Oogcontact gebruik je om contact te maken en te controleren of je begrepen wordt. Maak gebruik van korte zinnen en stel eenvoudige vragen (één per keer). Vermijd vragen over het recente verleden. 

Even meedenken met de persoon met dementie doe je door te vragen of je mag helpen. Leef mee met de ideeën en wensen van de persoon en betrek hem of haar bij de oplossing. Benoem wat je gaat doen. 

Dank je wel! Bedank de persoon dat jij hebt mogen helpen. En dankjewel dat jij iemand hebt geholpen. Zo help jij mee Nederland dementievriendelijk te maken.

Volg nu de online training!

Op www.samendementievriendelijk.nl kunnen gratis online trainingen worden gevolgd. De basistrainingen zoals ‘Goed omgaan met dementie’ en ‘In je buurt’ zijn erg nuttig voor tijdens visuitjes, maar ook daarbuiten. Wil je je nog verder verdiepen? Kijk ook eens naar de training ‘In het vrijwilligerswerk’. Elke online training duurt ongeveer 15 minuten.

Interesse om nog meer te weten te komen over omgaan met dementie? Laat het vooral weten via samenvissen@sportvisserijnederland.nl


Samen vissen is een initiatief van:


samenvissen
Divide

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.